Kritická analýza funkčnosti strategického plánu obce Postřekov a návrh jeho dílčí aktualizace - Knížek, Jiří (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou strategického plánování a s tím souvisejícím regionálním rozvojem. Zmíněné oblasti jsou blíže rozvedeny v teoretické části. Praktická část se zabývá strategickým plánem obce Postřekov. Práce obsahuje jeho kritické zhodnocení a návrh jeho dílčí aktualizace, která vychází z analýzy východisek a rozvojových předpokladů, ze statistických dat a dotazníkového šetření, jenž bylo za účelem této aktualizace realizováno. Součástí praktické části je také socioekonomická analýza obce, na níž navazuje SWOT analýza rozvojových předpokladů. V závěru je navržena nová strategická vize ve znění: „Postřekov 2030: Tradiční chodská ves ve 21. století“. Na strategickou vizi jsou navázány celkem 3 základní prioritní osy – 1) Kvalita života, životního prostředí a vzdělávání, 2) Infrastruktura a služby, 3) Kultura sport a turistický ruch. V rámci těchto 3 prioritních os jsou dále pro každou zvlášť vytyčeny tři strategické cíle, z nichž vyplývají konkrétní úkoly. Na tuto část pak navazují návrhy celkem 5 priorit – projektů, které jsou obsaženy v tzv. projektových kartách. Navržená dílčí aktualizace strategického plánu má za cíl přispět k systematickému rozvoji obce Postřekov. Vzhledem k tomu, že byly zahrnuty názory širšího názorového spektra občanů a vedení obce, aktualizace lépe reflektuje jejich potřeby než současná verze dokumentu.