Analýza závislosti trhu práce v Pražské metropolitní oblasti na příkladu okresu Praha-východ v letech 2009-2017 : implikace pro zvýšení flexibility trhu práce v regionu - Krčmář, Michael; Kubelková, Karina, 1983-; Makovec, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku nezaměstnanosti a trhu práce v okrese Praha-východ v letech 2009 až 2017. Cílem práce je zhodnotit pomocí vybraných ukazatelů a metod, nakolik je trh práce v okrese Praha-východ ovlivněn bezprostřední blízkostí hlavního města Praha. Tento cíl je dále specifikován třemi dílčími cíli a třemi na ně navázanými hypotézami. Práce se snaží zodpovědět otázku: „jak byl v letech 2009 až 2017 ovlivněn vývoj trhu práce v okrese Praha-východ blízkostí hlavního města Praha?“. Okres Praha-východ, který je součástí pražské metropolitní oblasti se dlouhodobě umísťuje mezi okresy s nejnižší nezaměstnaností v České republice. Dva „pražské“ okresy a jejich trh práce jsou bezpochyby ovlivněny blízkostí Prahy (např. Mejstřík, 2018, s. 16). Obecně zažitou tezí je, že právě zázemí pražské metropolitní oblasti, vymezené dvěma „pražskými“ okresy (např. Ouředníček a kol., 2014a, s. 14) je zdrojem pracovní síly a jádro metropolitní oblasti tvořené územím hlavního města Prahy, je zdrojem pracovních příležitostí. Práce se tak mimo jiné snaží odpovědět, proč právě okres Praha-východ je, co se nízké míry nezaměstnanosti týče, tak úspěšným regionem v porovnání s celorepublikovými výsledky. Konkrétní snahou této práce je zhodnotit význam meziregionálního pohybu za prací, jakožto faktoru vedoucího ke snižování míry nezaměstnanosti a harmonizaci nabídky a poptávky trhu práce na příkladu okresu Praha-východ v letech 2009-2017. Pomocí analýzy nabídky a poptávky trhu práce mezi „pražskými“ okresy a Prahou jsou zhodnoceny vzájemné vztahy vývoje trhu práce. Provedená analýza trhu práce prokázala, že existuje významná závislost mezi nabídkou okresu Praha-východ a poptávkou hlavního města Prahy. Výsledek analýzy směrového proudu dojížďky a vyjížďky za pra
Analýzou časových řad míry nezaměstnanosti a salda dojížďky za prací okresu Praha-východ ve sledovaném období byla zjišťována vzájemná závislost mezi těmito dvěma ukazateli. Výsledky provedené analýzy neprokazují významnější závislost mezi vývojem míry nezaměstnanosti a saldem dojížďky za prací. V rámci prováděných analýz byla využita data získaná z dostupných statistických databází, dalšími zdroje dat pochází z nepublikovaných částí VŠPS nebo byly získány od pracovníka IPR hlavního města Prahy.
Vedoucí práce: Karina Kubelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses