Svoboda a bezpečnost : substituty, nebo komplementy? - Hošek, Vlastimil (2019)
Cílem práce je analýza vztahu svobody a bezpečnosti jako měřitelných veličin. Pomocí statistických metod by tato práce mohla jako jedna z prvních pomoci pochopit vztah svobody a bezpečnosti v kontextu dalších faktorů. Srovnání obou veličin práce vykoná napříč prostorem i časem.Oběma se sice věnuje mnoho článků a téma bezpečnosti je již několik let aktuální, vzhledem k pokračujícím bojům na Blízkém východě a mezinárodnímu terorismu, který v posledních letech postihl evropské metropole, nicméně žádná práce dosud neužila přijatelného objektivního srovnání pomocí ekonometrie.V teoretické části se práce zabývá definováním svobody, bezpečnosti a jejich vztahu. Vztah obou zvláště práce představuje jak v příkladech z běžného života, tak pomocí akademických prací, ale také filosofických textů. Rovněž se věnuje vnímání nebezpečí ve společnosti a s tím spojeným strachem.V praktické části práce představí pomocí panelových dat svobodu, bezpečnost a další proměnné, které zasazuje do ekonometrického modelu. Hypotézou práce je předpoklad, že svoboda a bezpečnost mají většinou pozitivní vztah s lineárním průběhem, který se od určité míry bezpečnosti láme v negativní. Objevení „optimální“ míry svobody je tak druhou částí hypotézy.