Výdaje na sociální zabezpečení jako determinant vnitroevropské migrace : případ Nizozemí v letech 2005-2018 - Hollesch, Lukáš (2019)
Cílem diplomové práce je na příkladu Nizozemí v letech 2005 až 2018 stanovit vliv rostoucích výdajů sociálního zabezpečení na ekonomickou migraci mezi členskými státy EU, z čehož vyplývají doporučení pro sociální politiku ČR. Práce je zaměřená na Nizozemí, jelikož se jedná o zemi s vysokou mírou přistěhovalců ze států EU. Současně má tato země jedny z největších výdajů na sociální zabezpečení na obyvatele v rámci EU. K stanovení vlivu těchto výdajů na migraci je využívána metoda komparace a metoda regresní analýzy panelových dat 20 států EU. Pomocí komparace je zkoumán vliv jednotlivých složek sociálního zabezpečení na migraci. Dílčím cílem práce je zjistit, zda má změna struktury sociálního zabezpečení dopad na migraci mezi státy EU. Naopak regresní analýza sleduje dopad celkových výdajů na sociální zabezpečení na migraci, a to pomocí dvou regresních modelů, základního a rozšířeného. Modely zahrnují ekonomické, geografické a demografické vysvětlující proměnné. Dále je v diplomové práci stanovena hypotéza, která uvádí, že rostoucí výdaje sociálního zabezpečení v Nizozemí mají negativní a významný dopad na migraci ze států EU do této země. Výsledek práce není jednoznačný, jelikož je hypotéza potvrzená pouze výsledky rozšířeného modelu. V základním modelu je směr vlivu této proměnné negativní, avšak statisticky zanedbatelný. Stanovenou hypotézu proto nelze potvrdit. Vliv změny struktury sociálního zabezpečení na migraci byl v diplomové práci stanoven jako nevýznamný.