Sočinenija - Gray, John, 1799-1883 (Gosudarstvennoje izdatel'stvo političeskoj literatury, 1955)
Soubor vybraných spisů skotského ekonoma a sociálního myslitele Johna Graye, jedné z klíčových postav raného socialismu. Gray ve svých pracích ostře kritizuje nedostatky kapitalistického hospodářského systému a navrhuje alternativní modely založené na spravedlivější distribuci bohatství a organizaci práce. Vydání připravené sovětskými editory zahrnuje přeložené texty, dobové komentáře a odborný úvod, který zasazuje Grayovo dílo do širšího kontextu vývoje ekonomického myšlení 19. století. Publikace je cenným zdrojem pro studium kořenů socialistických a reformních ekonomických teorií.