Sočinenija - Gray, John, 1799-1883; Michajlovskij, F. I.; Bljumin, Izrail‘ Grigor‘jevič, 1897-1959 (Moskva : Gosudarstvennoje izdatel'stvo političeskoj literatury, 1955)
Soubor vybraných spisů skotského ekonoma a sociálního myslitele Johna Graye, jedné z klíčových postav raného socialismu. Gray ve svých pracích ostře kritizuje nedostatky kapitalistického hospodářského systému a navrhuje alternativní modely založené na spravedlivější distribuci bohatství a organizaci práce. Vydání připravené sovětskými editory zahrnuje přeložené texty, dobové komentáře a odborný úvod, který zasazuje Grayovo dílo do širšího kontextu vývoje ekonomického myšlení 19. století. Publikace je cenným zdrojem pro studium kořenů socialistických a reformních ekonomických teorií.
Obsahuje bibliografické odkazy
Keywords: 19. století; ekonomické teorie; socialismus; utopický socialismus; antikapitalismus; hospodářské systémy; dějiny ekonomických teorií; Velká Británie; výbory; 19th century; economics (theory); socialism; utopian socialism; anti-capitalism; economic systems; history of economic thought; Great Britain; selected works