Boj za novou Čínu - Song, Qingling, 1893-1981 (Svobodné slovo - Melantrich, 1955)
Sborník obsahuje projevy a články význačné bojovnice za svobodu čínského lidu, náměstkyně předsedy Čínské lidové republiky Mao Ce-tuna, vdovy po vůdci čínské demokratické revoluce Sunjatsenovi. Práce jsou řazeny chronologicky a pocházejí z let 1927-1951. Je v nich zachyceno celé období revolučních bojů od Čankajškovy zrady na čínské revoluci r. 1927 až do konečného vítězství nad Japonci i kuomintanskou reakcí a první léta budování nové Číny. Závěr tvoří články věnované obraně světového míru.