Zur Philosophie der Geschichte : eine Auswahl in zwei Bänden - Herder, Johann Gottfried von, 1744-1803 (Klassisches Erbe aus Philosophie und Geschichte, 1952)
Kniha představuje výběr klíčových textů autora, jednoho z nejvýznamnějších myslitelů německého osvícenství. První svazek zahrnuje abstrakty, fragmenty a poznámky z let 1764–1803, které reflektují jeho rané filozofické úvahy o dějinách, kultuře a lidské přirozenosti. Druhý svazek obsahuje jeho slavné dílo „Ideen zur Philosophie der Geschichte der Menschheit“ (1782–1791), v němž rozvíjí humanistickou a kulturně-historickou koncepci vývoje lidstva, zdůrazňuje význam jazyka, náboženství a národního ducha pro formování dějin. Kniha je cenným zdrojem pro studium dějin filozofie, antropologie a kulturních studií.