Zur Philosophie der Geschichte : eine Auswahl in zwei Bänden - Herder, Johann Gottfried von, 1744-1803 (Berlin : Aufbau-Verlag, 1952)
Kniha představuje výběr klíčových textů autora, jednoho z nejvýznamnějších myslitelů německého osvícenství. První svazek zahrnuje abstrakty, fragmenty a poznámky z let 1764–1803, které reflektují jeho rané filozofické úvahy o dějinách, kultuře a lidské přirozenosti. Druhý svazek obsahuje jeho slavné dílo „Ideen zur Philosophie der Geschichte der Menschheit“ (1782–1791), v němž rozvíjí humanistickou a kulturně-historickou koncepci vývoje lidstva, zdůrazňuje význam jazyka, náboženství a národního ducha pro formování dějin. Kniha je cenným zdrojem pro studium dějin filozofie, antropologie a kulturních studií.
Erster Band. Abhandlungen, Fragmente, Notizen (1764-1803). 645 stran — Zweiter Band. Ideen zur Philosophie der Geschichte der Menschheit (1782-1791). 668 stran
Přeloženo z angličtiny
Obsahuje bibliografické odkazy
Částečně souběžný anglický text, částečně latinský text
Keywords: 18.-19. století; 1764-1803; 1782-1791; filozofie dějin; humanismus; filozofie kultury; německá filozofie; Německo; monografie; 18th-19th centuries; philosophy of history; humanism; philosophy of culture; German philosophy; Germany; monographs