Političeskaja sistema Velikobritanii - Gollan, John, 1911-1977 (Izdatel'stvo inostrannoj literatury, 1955)
Práce britského komunistického teoretika Johna Gollana podává z marxistického hlediska výklad politického systému Velké Británie. Autor rozebírá fungování parlamentu, vlády, monarchie a politických stran, zdůrazňuje propojení politické moci s hospodářskými zájmy kapitalistické třídy a kritizuje imperialistický charakter britské politiky. Ruské vydání bylo přeloženo z angličtiny a redakčně upraveno.