Stručné dějiny papežství - Šejnman, Michail Markovič (Státní nakladatelství politické literatury, 1955)
Publikace přináší ucelený přehled vývoje papežství od jeho vzniku až do 20. století. Autor sleduje proměny postavení papežů, vztah katolické církve ke světské moci a její úlohu v evropských dějinách. Text je psán z marxistického hlediska a obsahuje i kritiku imperialismu a politického vlivu Vatikánu.