Vývojové trendy v životnom poistení - Oborilová, Mária (2019)
Cieľom dizertačnej práce je podať ucelený prehľad o vývojových trendoch a situácii v životnom poistení. Práca sa v prvej časti zameriava na úlohu životného poistenia v súvislosti so starnutím populácie a s neefektívnosťou dôchodkového systému. Z analýzy vyplýva, že pri zachovaní súčasnej výdavkovej a daňovej politiky je situácia v oblasti zvyšovania verejných výdavkov z dlhodobého hľadiska neudržateľná. Životné poistenie by malo napomáhať riešiť postaktívne financovanie a znižovať tak tlak na štátny rozpočet. V súčasnosti však úlohu alternatívneho financovania dôchodkového obdobia neplní, a to z dôvodu nízkej výkonnosti finančných trhov a tiež v súvislosti s problémami v oblasti distribúcie poistenia. V nasledujúcej časti práce je pozornosť venovaná aktuálnym trendom na trhu životného poistenia a faktorom, ktoré majú dopad na vývoj v oblasti životného poistenia. Ďalej sú v práci skúmané príčiny poklesu predpísaného poistného v životnom poistení. Na základe analýzy počtu zmlúv v portfóliu, počtu predčasne ukončených zmlúv, výšky nákladov na provízie sprostredkovateľov a rozboru sťažností klientov je skúmaná efektívnosť poskytovaného sprostredkovania na trhu životného poistenia. Pozornosť je v práci venovaná i praktikám pri predaji životného poistenia a legislatívnym opatreniam pre daný segment. Výsledky analýzy poukazujú na neefektívnosť v oblasti distribúcie a prítomnosť asymetrie informácií v sektore životného poistenia.