Plánování optimální zemědělské produkce při různých klimatických scénářích - Jägerová, Tereza (2019)
Zemědělské podniky každoročně hledají optimální strukturu rostlinné anebo živočišné výroby při maximalizaci zisku. Disertační práce navrhuje model na podporu rozhodování zemědělských podniků při plánování jejich produkce za různých klimatických scénářů. Model integruje makroekonomický (vliv trhu zemědělských komodit) a mikroekonomický pohled (podnikové procesy) na zemědělství. Výstupem modelu je zejména optimální struktura rostlinné produkce, struktura stáda skotu a následnost osetých ploch. Optimalizační model plánování produkce je propojen s ekonometrickými modely, které predikují dopady předpokládaného klimatického scénáře na výnosnost plodin, vývoj cen formovaných na trhu zemědělských komodit a vývoj nákladovostí plodin. Modely výnosů plodin předpokládají jistou setrvačnost dopadů klimatických proměnných na výnos – přesněji efekt dlouhých období sucha s případnými nárazovými dešti v minulém i aktuálním vegetativním období. Model dále zohledňuje geografickou polohu podniku, koloběh vytěžování zemědělské půdy, pravidla zachování obratu stáda skotu a další omezení podniku, která vyplývají z jeho dispozic a provázaností jednotlivých činností. Predikční modely výnosů jsou konstruovány pomocí metod krátkých panelových dat. Modely krátkodobých predikcí cen vycházejí z principu zpožděného lineárního regresního modelu, zatímco modely krátkodobých predikcí nákladovosti plodin představují autoregresní modely časových řad. Všechny predikční modely vykazují vysokou přesnost předpovědi. Do optimalizačního modelu plánování produkce vstupují ekonometrické prognózy výnosů, cen a nákladovostí jednotlivých plodin jako parametry účelové funkce a dále dílčí optimalizační model osevních postupů, který je integrován pomocí metod cílového programování. Model je testován na datech reáln