Akcie jako cenný papír vydávaný akciovou společností - Kříž, Radim, 1965- (2019)
Předmětem této práce je problematika dílčích aspektů právní úpravy akcií jako cenných papírů a zaknihovaných cenných papírů. Autor práce si vytipoval otázky, které v teorii nejsou řešeny jednotně, a které tak mají značný výzkumný potenciál, a podrobil je výzkumu. Značnému výzkumnému potenciálu daných témat napomáhá rovněž absence či nepočetnost aktuální judikatury. Hlavními použitými metodami práce jsou metody logické, mezi které patří metody dedukce, indukce, analýzy a syntézy. Použity jsou rovněž v rámci metod srovnávacích i metoda právní komparace, včetně komparace historické. Samozřejmě v práci je jako univerzální vědecká metoda použita metoda analogie. Autor si položil devět výzkumných otázek, na které ve své práci postupně odpověděl. Uvedené výzkumné otázky jsou spojeny s některými z jednotlivých základních vymezujících prvků spojených s akciemi, kterými jsou: existence akcií jako cenného papíru, způsob technického provedení akcií, existence a použití kusových akcií, existence formy a omezení převoditelnosti zaknihovaných akcií, existence zvláštních druhů akcií a s tím spojeného řízení o určení obsahu zvláštních práv spojených s akcií. Důvodem, proč jsou předmětem výzkumu otázky spojené s jednotlivými základními prvky, je to, že tyto základní vymezující prvky podstatným způsobem zasahují nejen do práv a povinností jejich vlastníků, ale i do vlastního fungování akciové společnosti. S ohledem na skutečnost, že aktuální právní úprava často vychází z předchozí právní úpravy obsažené v obchodním zákoníku, je v práci věnována pozornost i historickým zdrojům aktuální právní úpravy. V případech, kde se to jevilo jako vhodné, doplnil autor práci o úvahy de lege ferenda.