Oceňování biotechnologických podniků - Tvrdek, Filip (2019)
Tato diplomová práce se zabývá metodikou oceňování biotechnologických podniků a jejich aktiv. Uvádí čtenáře do problematiky vymezení sektoru, výzkumu a vývoje léčiv a dalších relevantních skutečností. Je v ní navržen a zdůvodněn optimální přístup, vhodné metody a postup při ocenění biotechnologického podniku. Metody a postupy jsou rozebírány s přihlédnutím ke konkrétním datům, která jsou prezentována ve formě rešerše. Podrobně je řešena metoda stanovení diskontní míry a navržen jednoduchý model pro určení nákladů vlastního kapitálu na základě intenzity výdajů na výzkum a vývoj. V závěru práce je prezentována krátká případová studie ocenění reálného podniku.