Obiektywny charakter praw historii : z zagadnień marksistowskiej metodologii historiografii - Schaff, Adam, 1913-2006 (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1955)
Kniha představuje marxistický výklad objektivních zákonitostí historického vývoje a zabývá se metodologickými otázkami historiografie. Autor rozpracovává filozofické základy dějinného materialismu a obhajuje možnost vědeckého poznání dějin na základě objektivních společenských procesů.