Vývoj vlastnických poměrů k půdě. Část I, Starověk a feudalismus - Provazník, Vítězslav (Právnické publikace (Orbis), 1955)
Vědecká práce, rozvržená do 2 dílů, pojednává v prvém svazku o vlastnických poměrech k půdě za společenských formací předkapitalistických. Rozebírá vlastnické vztahy k půdě za patriarchálního otroctví a poté v otrokářském řádu římském. V dalším je sledován vývoj agrárních vztahů za feudalismu, především v českých zemích, až do josefinských reforem.