Vývoj vlastnických poměrů k půdě. Část I, Starověk a feudalismus - Provazník, Vítězslav; Šebek, Oldřich; Československo. Ministerstvo spravedlnosti. Právnický ústav (Praha : Orbis, 1955)
Vědecká práce, rozvržená do 2 dílů, pojednává v prvém svazku o vlastnických poměrech k půdě za společenských formací předkapitalistických. Rozebírá vlastnické vztahy k půdě za patriarchálního otroctví a poté v otrokářském řádu římském. V dalším je sledován vývoj agrárních vztahů za feudalismu, především v českých zemích, až do josefinských reforem.
Slovníček méně známých cizích slov
Nad názvem: Právnický ústav Ministerstva spravedlnosti
Obsahuje bibliografii
Keywords: vlastnické právo; pozemkové vlastnictví; starověk; feudalismus; právní dějiny; soukromé vlastnictví; monografie; right of property; land ownership; antiquity; feudalism; history of law; private ownership; monographs