Makroekonomická analýza inflace v zemích Visegrádské skupiny - Kawulok, Marek; Formánek, Tomáš; Georgiev, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Diplomová práce se zabývá makroekonomickou analýzou inflace zemí Visegrádské skupiny v období od roku 2000 do roku 2018. Cílem práce tvorba předpovědí vývoje inflace pro jednotlivé státy, pomocí analýzy funkce odezvy zjistit, jaký vliv na inflaci mají zvolené proměnné, a také porovnání vývoje dynamiky inflace mezi jednotlivými státy. Analýza je provedena pomocí modelů vektorových autoregresí a vektorových modelů korekce chyby. Pro všechny státy shodně vyšlo, že inflace je nejlépe predikována pomocí HDP a dlouhodobé nezaměstnanosti. Naopak největší rozdíl mezi jednotlivými zeměmi byl v reakci na jednotkový šok z HDP.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses