Amerikanskij imperializm i germanskij vopros : (1945-1954) - Inozemcev, Nikolaj Nikolajevič, 1921-1982 (Gosudarstvennoje izdatel'stvo političeskoj literatury, 1954)
Publikace analyzuje politiku Spojených států vůči Německu v poválečném období a její dopad na rozdělení země. Autor zkoumá strategii amerického imperialismu při formování západního Německa, jeho začlenění do západního bloku a reakci Sovětského svazu. Kniha je psána z marxisticko-leninského pohledu a představuje ideologickou interpretaci vývoje tzv. „německé otázky“ v kontextu studené války.