Die Zerstörung der Vernunft : der Weg des Irrationalismus von Schelling zu Hitler - Lukács, György, 1885-1971 (Aufbau-Verlag, 1955)
Kniha maďarského filozofa Györgye Lukácse představuje marxistickou kritiku iracionalistických směrů moderní evropské filozofie od Schellinga po Nietzscheho a Heideggera. Ukazuje, jak tyto myšlenkové proudy přispěly k ideologickému vzestupu fašismu a nacismu v Německu.