Protivorečija meždu imperialističeskimi deržavami na sovremennom ètape - Dragilev, M. S. (Gosudarstvennoje izdatel'stvo političeskoj literatury, 1954)
Publikace sovětského autora se zabývá rozpory mezi imperialistickými mocnostmi v soudobé etapě vývoje kapitalismu. Na základě marxisticko-leninské teorie analyzuje ekonomické a politické příčiny soupeření hlavních kapitalistických států, jejich boj o sféry vlivu, trhy a zdroje surovin a proměny mezinárodních vztahů po druhé světové válce. Autor interpretuje tyto konflikty jako projev strukturálních rozporů imperialismu a součást globálního třídního zápasu.