Co je imperialismus - Arzumanjan, Anušavan Agafonovič, 1904-1965 (Populární knihovna marxismu-leninismu, 1955)
Kniha vysvětluje imperialismus jako nejvyšší stadium kapitalismu, charakterizované monopolizací, finančním kapitálem a expanzí do kolonií. Zdůrazňuje jeho roli jako zdroje válek a vykořisťování a obhajuje nutnost jeho překonání socialistickou cestou.