Platební bilance Číny a její souvislosti - Špírková, Petra (2019)
Diplomová práce představuje vývoj běžného účtu platební bilance Číny v letech 1998–2017, zejména však diskutuje potenciální příčiny, které vedly k poklesu původně výrazného přebytku na čínském běžném účtu platební bilance ve druhé polovině sledovaného období. První část práce je teoretickým východiskem a zabývá se principy sestavování a účty platební bilance, přibližuje vnější ekonomickou rovnováhu a vyrovnávací procesy platební bilance. Druhá kapitola poskytuje informace o specifikách Číny – měnovém kurzu, investičním prostředí, střední třídě a přístupu k úsporám. Třetí část práce je věnována vývoji běžného účtu a dalších součástí čínské platební bilance ve sledovaném období a představuje též vývoj souvisejících ukazatelů. Poslední kapitola se zabývá vlastním hledáním možných příčin, které vedly k poklesu přebytku čínského běžného účtu.