Realizace interního IT auditu jako agilního projektu - Hájek, Daniel (2019)
V dnešním světě jsou téměř všechna data ve společnostech uchovávána a zpracovávána za pomoci informačních systémů. Informační systémy pokrývají ve společnostech široké spektrum procesů od plánování zásob a výroby, přes evidenci dodavatelů až po vytváření finančních výkazů. Roste tedy objektivní potřeba, aby dané informační systémy adekvátně plnili svou funkci a zároveň byla v nich obsažená data dostatečně chráněna. Právě ujištěním, zda jsou tyto kritéria splněna, se věnuje oblast IT auditu. Zároveň s rostoucí komplexností informačních systémů a jejich neustále se zrychlujícím vývojem, rostou i nároky na prováděné audity. Cílem práce je zvládnutí těchto nároků navržením specifického způsobu realizace IT auditu. Tento způsob realizace je silně inspirován agilními metodikami z projektového řízení, především metodikou Scrum. Pro dosažení svého cíle, práce nejprve představuje úvod do oblasti IT auditu a způsobů projektového řízení. Následně je provedena analýza jednotlivých fází realizace auditu a jsou na tyto fáze aplikovány relevantní poznatky z agilních metodik. Výsledkem je obecně popsaný způsob realizace agilního IT auditu, vedle toho je tento obecný popis současně i využit při popisu realizace fiktivního interního IT auditu, který je realizován na základě metodiky COBIT 2019. Z této práce vyplývá, že interní IT audit má charakter projektu a je tedy možné na něj aplikovat agilní přístup, výhodou tohoto přístupu je zrychlení průběhu jednotlivých auditů, pružnější reakce na změny ve firemním prostředí a také zvýšení hodnoty auditu v očích managementu, jelikož jsou výstupy dodávány kontinuálně a pomáhají neustálému zlepšování IT prostředí ve společnosti.