Globální hrozba terorismu a role OSN : Případová studie ICAO - Němcová, Marie (2019)
Globalizace, díky níž došlo k enormnímu rozmachu civilní letecké dopravy, je doprovázena i různými negativními důsledky, které se nazývají globální hrozby. Pro bezpečnost civilního letectví představuje nejzávažnější ohrožení globální terorismus, který vykazuje známky asymetrického boje. Tato práce zkoumá efektivnost globálních protiteroristických mechanizmů, jejichž úkolem je chránit civilní leteckou dopravu. Praktická část práce má formu evaluační případové studie, která je rozdělena do dvou částí. První se věnuje efektivnosti Mezinárodní organizace pro civilní letectví a její roli, jakožto aktéra global governance v civilní letecké dopravě. Druhá část zkoumá efektivnost globálních bezpečnostních opatření, jež vznikla na půdě této odborné organizace přidružené k OSN. Krom zhodnocení úrovně global governance a její účinnosti obsahuje diplomová práce také nastínění možných budoucích hrozeb, které by mohly narušit bezpečnost civilní letecké dopravy.