Prostorové regresní modely se seřazenou multinomickou proměnnou - Vystrčil, Tomáš (2019)
Odhadované náklady na prevenci fatální nehody ve Velké Británii v roce 2012 šplhají téměř na2 000 000 liber. Identifikace faktorů a regionů s vysokou rizikovostí smrtelné nehody je prvnímlogickým krokem k prevenci ztrát lidských životů a finančních prostředků. Bayesovské modelystrukturované aditivní regrese (STAR) slouží jako flexibilní nástroj pro odhad multinomickéseřazené proměnné s prostorovou informací a dalšími regresory. Pomocí STAR modelů bylozjištěno, že prostorová proměnná, která byla rozdělena na strukturovanou a nestrukturovanoučást, vede k významnému zlepšení vysvětlovací schopnosti modelu, a zároveň tato proměnnáúspěšně identifikuje rizikové regiony a další faktory, které ovlivňují riziko smrtelné nehody.Mezi nejrizikovější oblasti Britského ostrova patří Aberdeenshire a hranice Skotska s Anglií,naopak některé faktory jako například sníh či náledí na vozovce jsou překvapivě méně rizikovéve srovnání se suchou vozovkou.