Posouzení zabezpečení produkčních systémů z pohledu externího a interního IT auditora - Phí, Manh Hoang (2019)
Tato diplomová práce je zaměřená na seznámení čtenáře s oborem IT auditu vykonávajícího ve společnostech za účelem testování a posouzení kvality řízení IT, bezpečnosti, rizik a kvality procesů spojených s využíváním informačních systémů a technologii v auditovaném prostředí. Úvodní část práce je věnována teoretickému seznámení s auditem a jeho historickém vývoji. Následně jsou v diplomové práci seznámeny metodické standardy a pracovní rámce, které mohou být využívané v praxi nebo mohou být využity jako základ pro vytvoření vlastní metodiky IT auditu. Větší pozornost je věnována metodickému rámci COBIT vydaný mezinárodní organizací ISACA, který byl použit v praktické ukázce interního IT auditu této práce.Hlavní část práce je věnována popisu postupů externího a interního IT auditora včetně popisu kontrol, bezpečnostních rizik a oblastí, na které se auditor zaměřuje při výkonu své práce. Teoretický popis je následně podpořen praktickými ukázkami obou IT auditu v reálných společnostech, které autor diplomové práce vykonával.Závěrečná část práce je srovnává oba zmíněné IT audity z pohledu rozsahu prací auditu, auditních procedur a závěru auditu.