Využití vybraných metod vícerozměrné statistiky pro predikci finančního zdraví podniků - Klecker, Tadeáš (2019)
Tato práce se zabývá využitím metod vícerozměrné statistiky pro predikci finančního zdraví podniku. To je zhodnoceno prostřednictvím vybraných bankrotních modelů (Altmanův model 1983, Altmanův model 1995, IN05, Tafflerův model), které jsou obecně používané k predikci budoucího bankrotu firem. Vybrané statistické metody (diskriminační analýza, shluková analýzy, logistická regrese, rozhodovací stromy – CHAID, CRT) jsou v této práci aplikovány prostřednictvím softwarů IBM SPSS, MS Excel a R. Data použitá v analýzách pochází z databáze FinStat. Konkrétně byly použity náhodně vybrané firmy z oboru stavebnictví. První část této práce je věnována popisu finančního bankrotu. Je zde vysvětlen obecný vzorec Altmanova modelu a detailněji popsány jednotlivé bankrotní modely použité v práci. Je objasněna jejich konstrukce a jednotlivé položky z rozvahy a výsledovky, které se v modelech používají. Jsou zde též uvedeny výhody a úskalí použití jednotlivých modelů. Ve druhé části jsou popsány použité statistické metody. Pomocí těchto metod jsou odhadovány jednotlivé parametry pro dané poměrové ukazatele a na základě Altmanova Z-skóre je provedena i predikce bankrotu podniku do budoucna. Dále je použita metoda rozhodovací stromů pro určení, které poměrové ukazatele v Altmanově modelu jsou významné a shluková analýza, kde pomocí metody k-means predikuji, jestli je skutečně firma bankrotující či nebankrotující. Výsledky aplikace jednotlivých metod na Altmanův model jsou vyhodnoceny prostřednictvím konfúzní matice, ROC křivky. Z konfúzní matice je následně spočtena celková správnost, celková chyba modelu a pravděpodobnost chyby prvního a druhého druhu. V další částí je srovnání statistických metod na základě konfúzní matice pomocí křížové validace. V předposlední části diskuzi je rozebíráno, proč koeficienty pro l