Kvantitativní průzkum stavu využívání agilních přístupů pro dodávku softwaru v České republice - Menčík, Michal (2019)
Tato diplomová práce se zaměřuje na oblast využívání agilních přístupů pro dodávku softwaru. Hlavním cílem práce bylo provést kvantitativní průzkum stavu využívání agilních přístupů pro dodávku softwaru v České republice. Práce se opírá o primární data z vlastního dotazníkového šetření, které bylo provedeno formou online dotazníku, pomocí kterého se podařilo získat celkem 169 relevantních a kompletních odpovědí. Přínosem práce jsou zejména ucelené poznatky o stavu využívání agilních přístupů získané tímto průzkumem.V první části této diplomové práce jsou nastíněna teoretická východiska práce popisující jednotlivé součásti agilních přístupů. V druhé části je představen samotný návrh kvantitativního průzkumu ASDS-CZ. Zejména jsou pak dány výzkumné otázky, hypotézy a na ně navazující celková struktura dotazníku. Průzkum si kladl tyto tři cíle: (1) zhodnotit, jakým způsobem týmy vyvíjející software v České republice využívají agilní metodiky a praktiky, (2) zhodnotit, jak týmy vyvíjející software v České republice vnímají agilní metodiky a (3) zjistit, jaké praktiky jsou důležité pro týmy vyvíjející software v České republice. V rámci práce byl též celý průzkum realizován. Ve třetí části této práce jsou získané výsledky interpretovány.Výsledky ukazují, že v rámci České republiky je nejčastěji používána metodika Scrum a jí příbuzné metodiky. Bylo zjištěno, že agilní metodiky jsou týmy často přizpůsobovány využíváním různých praktik a jejich kombinováním. Tyto týmy také přisuzují agilním praktikám různou míru důležitosti. V rámci průzkumu se ukázalo, že některé jednoduché praktiky jsou sice často implementovány, avšak nejsou dle respondentů hodnoceny jako důležité. Naopak některé důležité, a v implementaci složité praktiky, nejsou využívány responde