Extrakce informací z českého Wikislovníku - Lukáš, Martin; Zeman, Václav; Svátek, Vojtěch, 1967 prosinec 1.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Diplomová práce se věnuje extrakci převážně morfologických dat z českého Wikislovníku do formátu RDF. Cílem je vyvinout program schopný jak extrakce těchto semistrukturovaných dat, tak a namapování na vhodné ontologické koncepty. Teoretická část práce se zabývá úvodem do tematiky sémantického webu, standardů RDF a SPARQL, ontologických slovníků i principů Linked Data. V praktické části je proveden průzkum dosavadních projektů věnujících se extrakci z projektu Wiktionary. Následně je popsán návrh programu společně s procesem mapování dat na ontologické slovníky. Extraktor je implementován v Javě s využitím knihovny Apache Jena. Je také provedena základní analýza jak vstupních dat z Wikislovníku, tak i výsledného RDF datasetu. Na závěr jsou zkoumána různá uplatnění RDF datasetu, a pro demonstraci je vytvořena jednoduchá webová aplikace poskytující vylepšené a strukturované vyhledávání na stránkách Wikislovníku.
Vedoucí práce: Václav Zeman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses