Návrh sady principů pro zavádění a zlepšování přístupu DevOps - akční výzkum v agilním týmu - Vaculová, Kateřina (2019)
Tato diplomová práce se zabývá tématem zavádění a zlepšování DevOps v agilních vývojových týmech. Cílem práce je navržení sady principů, které pomohou se zlepšením DevOps v agilních týmech, a jejich následné ověření. První část práce obsahuje teoretické ukotvení konceptu DevOps, jež čerpá z odborné literatury. Zaměřuje se na definici DevOps, vysvětluje model kultury, automatizace, měření a sdílení (CAMS) pro lepší pochopení DevOps přístupu a poskytuje teoretický úvod k navrženým principům. Druhá část práce, empirická, popisuje průběh a analýzu výsledků akčního výzkumu, který se odehrával v konkrétním agilním týmu a sloužil jako podklad k navržení zmíněných DevOps principů. Třetí část práce se skládá ze samotných navržených principů sestavených logickou indukcí získaných poznatků v rámci akčního výzkumu a rešerše literatury. Závěr práce obsahuje výsledek dvou způsobů ověření navržených principů, a to expertní názor a kvalitativní výzkum v rámci uspořádané ohniskové skupiny. Navržené principy jsou doplněny šablonou DevOps matice vyspělosti, která se nachází v příloze diplomové práce.