Obsahová analýza technologických blogů - Irišek, Michael; Vencovský, Filip; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato diplomová práce se zabývá obsahovou analýzou technologických blogů a analyzuje možnost jejího využití k predikci budoucího vývoje na poli technologických novinek. Pro provedení analýzy byla nejprve sestavena rešerše odborných zdrojů, na jejímž základě byl sestaven návrh následujícího postupu výzkumu. Postup zahrnuje získání dat pomocí web crawlingové Python knihovny Scrapy, následné zpracování dat v open-source platformě KNIME a aplikace Latentní Dirichletovy analýzy. Výsledky jsou dále interpretovány pomocí kontingenčních tabulek a grafů. Součástí práce je také další diskuze interpretovaných výsledků obsahující zhodnocení využitých postupů a případné způsoby rozšíření výzkumu. Autor v práci dochází k závěru, že vytvořená metodika dokáže správně analyzovat data z vybraných blogů a odhalovat jejich nejčastější témata. Po interpretaci nalezených témat bylo zjištěno, že na jejich základě není možné podle vytvořené metodiky vytvářet důvěryhodné predikce. Metodika však dokáže popisovat momentální situaci ve sledovaném období. Poznatky z práce zmíněné v diskuzi mohou sloužit k dalšímu výzkumu na obdobné téma, popřípadě mohou být adaptovány pro jiné využití, jelikož samotná automatická obsahová analýza témat z technologických blogů fungovala bezproblémově.
Vedoucí práce: Filip Vencovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses