Návrh platformy pro efektivní výběr daně z přidané hodnoty : Evropský prostor fiskální neutrality - Škopek, Jan; Němcová, Ingeborg, 1957-; Karpová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Předložená disertační práce je zaměřena na problematiku efektivního výběru daně z přidané hodnoty v Evropské unii. Aktuální výpadky příjmů z daně z přidané hodnoty, označované jako „VAT Gap“ dosahují hodnot překračujících 200 mld. EUR ročně a důsledkem daňových úniků, nejčastěji tzv. karuselových podvodů. Ty jsou typické tím, že překračují hranice členských států a představují tak závažný problém v rámci celé Evropské unie. Způsobují tím významné mezery příjmové strany státních rozpočtů i rozpočtu Evropské unie, neboť daň z přidané hodnoty je nejvýznamnějším zdrojem příjmů těchto veřejných rozpočtů. Takto také podstatným způsobem dopadají na míru zadluženosti států Evropské unie.Daňovým unikům na dani z přidané hodnoty napomáhá složitost systému této daně v Evropské unii, který je poznamenán také řadou výjimek. Rovněž rigidní procedury na úrovni Evropské unie neumožňují, aby na takto závažný problém bylo rychle reagováno, přičemž zde neexistuje ani shoda na tom, jak by měl nový systém daně z přidané hodnoty vypadat. Disertační práce se proto zabývá návrhem nástroje, který by představoval řešení problému výběru daně z přidané hodnoty. Cílem disertační práce tedy je navrhnout komplexní změnu systému daně z přidané hodnoty v Evropské unii, která představuje robustní nástroj pro eliminaci daňových úniků. Tímto nástrojem je Evropský prostor fiskální neutrality, jako velmi přehledný systém, který jednoduchým způsobem zamezuje vzniku nadměrných odpočtů, které jsou zdrojem největších daňových úniků. Vytvořený nástroj je založen na specifickém rozšíření principu přenosu daňové povinnosti, a to v daleko větší míře, než jakou představuje všeobecný Reverse Charge. Analýzy provedené v disertační práci prokázaly, že vytvoření Evro
Tyto analýzy pracovaly s ukazateli VAT Gap a VAT Revenue Ratio, kdy byl vývoj hodnot těchto ukazatelů analyzován v kontextu zavádění selektivního režimu přenesení daňové povinnosti, jako relevantní události, neboť přenos daňové povinnosti má účinky, které jsou principiálně podobné Evropskému prostoru fiskální neutrality. Na rozdíl od selektivního Reverse Charge však Evropský prostor fiskální neutrality neumožňuje přechod daňových úniků na jiná zdanitelná plnění. Vytvoření a zavedení Evropského prostoru fiskální neutrality by tedy objektivně vedlo ke zvýšení daňových výnosů z daně z přidané hodnoty a tím tedy ke snížení mezery ve výběru této daně.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská studia [obor disert. práce]; disertace; dissertations