Právo na slučování rodin v evropském a mezinárodním právu - Marečková, Markéta; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Stejskalová, Kristýna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku základního lidského práva na rodinný život a s ním se pojícího prostředku k jeho realizaci v podobě slučování rodin. Hlavním cílem je přiblížit optiku posuzování a rozhodování dvou evropských soudů, a to SDEU a ESLP, jejichž judikaturní praxe zahrnuje rozhodování o problematice definování práva na rodinu a na slučování rodin. Následně tyto jejich postoje porovnat a vyvodit závěry, v čem se od sebe liší, a v čem se naopak shodují při svém postupu. Důraz je kladen na kritický nadhled obou soudů nad tímto tématem a jejich hlubší výklad těchto pojmů, které se v mezinárodním právu vyskytují jen v obecné rovině. Práce je rozdělena do dvou stěžejních částí. První z nich se bude věnovat teoretické fázi, kdy zmapuje ustanovení mezinárodních smluv upravujících lidská práva a základní svobody, jež se vztahují k právu na rodinný život a slučování rodin. Zároveň provede pro tuto problematiku také seznámení se s východisky a principy práva EU. V druhé části bude prezentována vybraná judikatura obou soudů vztahující se k definici rodiny a slučování rodiny. Následně budou tyto judikáty analyzovány a vyvedeny z nich obecné závěry o tom, jaký přístup oba soudy zastávají. Tyto závěry pak povedou ke společnému srovnání obou přístupů z hlediska společných a odlišných názorů na danou problematiku.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses