Koloniální říše Francie, její rozpad a důsledky pro mezinárodní vztahy - Nejedlý, Jan; Veselý, Zdeněk, 1950-; Eichler, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tématem této diplomové práce je koloniální říše Francie, její rozpad a důsledky pro mezinárodní vztahy. Cílem práce je pomocí analýzy na základě vybraných událostí z francouzské koloniální říše analyzovat důsledky, jež z rozpadu impéria plynou zejména v kontextu mezinárodních vztahů, jakožto transformace mezinárodního systému, a také pro Francii. Zkoumána bude proměna aktéra v mezinárodních vztazích, tedy Francie, jak se změnila její role v mezinárodní politice v důsledku ztráty koloniální říše. Příčiny a zejména zmíněné důsledky rozpadu francouzského impéria v kontextu mezinárodních vztahů jsou tedy zásadní. Práce je rozdělena na čtyři části. První část se věnuje teoretickému východisku a kontextu mezinárodních vztahů, druhá část je zaměřena na kontext vývoje po druhé světové válce, část třetí cílí na objasnění problematiky dekolonizace. Zejména bude pozornost věnována válce v Indočíně a v Alžírsku, dekolonizaci Maroka, Tuniska a subsaharské Afriky. Poslední část zkoumá důsledky rozpadu francouzské koloniální říše. Nejprve bude analyzován francouzský vliv v bývalých koloniích, dále Mezinárodní organizace Frankofonie, důsledky pro mezinárodní vztahy a imigrace.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses