Práva a povinnosti akcionářů, komparace s ruskou úpravou - Bogdanovich, Artem; Kříž, Radim, 1965-; Hásová, Jiřina, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Problematika právního postavení akcionáře v české právní úpravě je velmi rozsáhlým tématem zahrnujícím celou řadu teoretických otázek. Pro pochopení základních aspektů této problematiky je potřeba vycházet z právní konstrukce akciové společnosti, která má charakter obchodní společnosti kapitálové. Vytváří tedy základní kapitál prostřednictvím vkladů jednotlivých společníků neboli akcionářů. Těm v důsledku účinného upsání akcií, tedy splnění upisovací povinnosti, jakožto jedné ze složek povinnosti vkladové (tou druhou související povinností je povinnost uhrazovací) vzniká účast ve společnosti, neboli podíl. Podíl je navenek reprezentován akcií, tedy cenným papírem nebo zaknihovaným cenným papírem. Do akcie jsou vtělena jednotlivá práva akcionáře, jejichž existenci akcie dokládá, nikoliv zakládá. Majetkový a nemajetkový charakter těchto práv je podmíněn právě dvojí rolí akcionáře. Jednak jde o investora, který svojí účastí na kapitálu společnosti sleduje zhodnocení svých investic, druhák se jedná o společníka, který má povinnost být vůči společnosti loajální a postupovat v souladu s jejími zájmy a ku jejímu prospěchu. Jedná se o velmi živé téma, podléhající vývoji a obecným právním tendencím. V rámci důkladné analýzy jednotlivých základních práv a povinnosti akcionáře se autor zaměřuje na sporné nebo nejednoznačné otázky plynoucí z nejasných nebo neurčitých formulací v zákonných ustanoveních, anebo dokonce z toho, že zákonné vymezení chybí. Takovou mezeru postupně zaplňuje nikoliv jednotná doktrína a spíše sjednocující judikatura. S oběma těmito zdroji je v práci hojně pracováno. Pro širší pochopení souvislostí a vysledování tendence tuzemské úpravy se autor ve vybraných otázkách obrací i k úpravě zahraniční, jmenovitě k úpravě ruské. Ze s
Vedoucí práce: Radim Kříž
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses