Obhajoba "národních zájmů" před Soudním dvorem EU - Dudrová, Kateřina; Grmelová, Nicole, 1975-; Brožová, Sandra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou účastenství v řízeních před SDEU, především pak v řízení o předběžné otázce a v řízení o porušení Smlouvy. Přičemž se snaží, při uplatnění konkrétních případů účastenství České republiky v uvedených řízeních, tuto problematiku více přiblížit a vysledovat jistý systematický postoj tohoto státu a jeho zájmů. Práce je rozdělena do šesti kapitol. V rámci teoretické části je v první kapitole vymezena funkce vládního zmocněnce a jeho úloha u SDEU a dále je zde vyložen pojem národního zájmu. Druhá kapitola pojednává o řízení o předběžné otázce, přesněji co je předmětem tohoto řízení, jaký je průběh řízení a jaké účinky má vydané rozhodnutí v tomto řízení. Třetí kapitola přibližuje problematiku řízení o porušení Smlouvy, její předsoudní fázi, aktivní legitimaci a účinky vydaného rozhodnutí. Na konci teoretické části, tedy v rámci čtvrté kapitoly, je shrnut institut tzv. vedlejšího účastenství. Na teoretickou část pak navazuje ta praktická, jež se zabývá konkrétními případy účastenství České republiky, a to jak v rámci řízení o předběžných otázkách, tak v řízení o porušení Smlouvy či v ostatních řízeních. Vybrané případy jsou krátce popsány a shrnuta stanoviska, která byla v dané věci předkládána Českou republikou. Z uvedených stanovisek jsou poté učiněny závěry ohledně systematiky obhajoby národních zájmů České republiky.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses