Postavení kryptoměn v mezinárodním obchodě a jejich budoucnost - Tomišková, Lucie; Bolotov, Ilya; Viterová, Kristina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou kryptoměn, jejich postavením v mezinárodním obchodě a možným budoucím vývojem. Teoretická část definuje peníze, jejich historii a funkci. Dále jsou popsány kryptoměny a technologie blockchainu, na které jsou virtuální měny založeny. Metodou komparace jsou definovány vzájemné rozdíly obou měn. Hlavní část práce pojednává o postavení kryptoměn v mezinárodním obchodě, tvorbě státních kryptoměn a využívání virtuálních měn při nelegálních aktivitách. Na tuto část navazuje regulace kryptoměn, jelikož s jejich popularitou rostou i opatření a kontrola jednotlivých států. Různé regulační strategie jsou popsány a vysvětleny na příkladu Spojených států amerických, Číny a Jižní Koreji. V závěrečné části jsou následně analyzovány tweety věnující se Bitcoinu z pohledu sentimentu a počtu tweetů v rámci časové řady, z čehož jsou vyvozeny korelace, či dlouhodobé trendy. Tyto poznatky jsou aplikovány metodou syntézy na probíraná témata v této práci.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses