Role Číny ve vybraných konfliktech na Blízkém východě - Libye a Sýrie - Řezníček, Michal; Přikryl, Pavel; Votoupalová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato diplomová práce se zabývá oblastí Blízkého východu, zejména jeho základními charakteristikami, které jsou nezbytné pro pochopení celého regionu, dále pak vzájemným vztahem mezi Čínou a Blízkým východem a následně rolí Číny v konfliktech v Sýrii a v Libyi. Hlavním cílem práce je zhodnotit čínské aktivity v těchto válkách a zjistit, zda má Čína na vyřešení sporů v Sýrii a v Libyi pozitivní vliv, nebo zde sleduje pouze vlastní zájmy. Práce jasně vysvětluje postupný růst čínské moci na Blízkém východě a s tím související větší angažovanost ve válkách, dále Čínou použité nástroje za účelem vyřešení válek a jejich dopady. Výsledky této práce umožňují dokázat, že angažovanost Číny v Sýrii a Libyi nevedla k výraznému zlepšení situace. V nalezení odpovědi na tuto otázku bylo použito výzkumné metody.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses