Británie mezi Evropou a USA : Politika Velké Británie za Tonyho Blaira - Červenková, Eliška (2019)
Tato práce se zabývá britskou zahraniční politikou v období vlády premiéra Tonyho Blaira mezi lety 1997-2007. Cílem je analyzovat zahraniční politiku a zhodnotit jakou pozici Velká Británie zastávala ve vztahu k USA a Evropě, zda byla tato politika vyrovnaná a jestli byla v souladu s tradicemi britské zahraniční politiky ve dvacátém století. Práce je dělena do tří kapitol. První kapitola využívá metodu historické deskripce a zaměřuje se na vztahy Británie s USA a Evropou po druhé světové válce. Druhá kapitola se věnuje rozboru politiky Třetí cesty a analýze konceptu zahraniční politiky Tonyho Blaira, na což navazuje třetí kapitola analýzou zahraniční politiky ve vztahu k USA a Evropě. Analýza vychází především z primárních zdrojů – volebních manifest, programů vlády a projevů Tonyho Blaira.