Bezpečnostní politika Španělska na poč. 21. století - Holubová, Veronika (2019)
Cílem této práce je zhodnotit bezpečnostní politiku Španělska a určit, jaké má Španělsko postavení v rámci NATO. V první části jsem definovala pomocí konstruktivistické teorie důležité pojmy pro tuto práci (identita, bezpečnostní hrozby a bezpečnostní kultura). Ve druhé části jsem pro uvedení do kontextu ve zkratce popsala pozici Španělska a proces přijetí do NATO. Ve třetí části jsem použila vládní dokument „Národní bezpečnostní strategie“, podle kterého jsem zjistila, jaké jsou bezpeční hrozby pro španělskou bezpečnost a jaké cíle podle nich vláda vymezila. Ve čtvrté části jsem hodnotila, jaké nástroje Španělsko používá k dosažení vymezených cílů. Analyzovala jsem, jakými způsoby Španělsko přispívá do NATO (účast ve strukturách, účast na misích a finanční příspěvek). Nakonec jsem předchozí zjištění aplikovala na příkladu Syrské krize 2019. V této části jsem vycházela z informací na oficiálních stránkách Španělských bezpečnostních sil, Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany a z prohlášení státníků.