Bezpečnostní politika Španělska na poč. 21. století - Holubová, Veronika; Eichler, Jan, 1952-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Cílem této práce je zhodnotit bezpečnostní politiku Španělska a určit, jaké má Španělsko postavení v rámci NATO. V první části jsem definovala pomocí konstruktivistické teorie důležité pojmy pro tuto práci (identita, bezpečnostní hrozby a bezpečnostní kultura). Ve druhé části jsem pro uvedení do kontextu ve zkratce popsala pozici Španělska a proces přijetí do NATO. Ve třetí části jsem použila vládní dokument „Národní bezpečnostní strategie“, podle kterého jsem zjistila, jaké jsou bezpeční hrozby pro španělskou bezpečnost a jaké cíle podle nich vláda vymezila. Ve čtvrté části jsem hodnotila, jaké nástroje Španělsko používá k dosažení vymezených cílů. Analyzovala jsem, jakými způsoby Španělsko přispívá do NATO (účast ve strukturách, účast na misích a finanční příspěvek). Nakonec jsem předchozí zjištění aplikovala na příkladu Syrské krize 2019. V této části jsem vycházela z informací na oficiálních stránkách Španělských bezpečnostních sil, Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany a z prohlášení státníků.
Vedoucí práce: Jan Eichler
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses