Ekonomiky Irska a Velké Británie v období globální finanční krize - Homolka, Jiří; Žamberský, Pavel; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Diplomová práce se zabývá ekonomikami Irska a Velké Británie v období globální finanční krize. Hlavním cílem práce je odpovědět na následující výzkumné otázky: Jaký dopad měla globální finanční krize na ekonomiky Irska a Velké Británie? Jaká nápravná opatření k záchraně bankovního sektoru byla v těchto dvou zemích uskutečněna? Jaká byla podoba monetární a fiskální politiky v těchto zemích ve sledovaném období? V rámci práce je představena teorie finančních krizí, ekonomický vývoj Irska a Velké Británie mezi lety 2000 a 2017. Hlavní část práce je zaměřená na hospodářská opatření především v rámci fiskální politiky a na zásahy států ve snaze podpořit bankovní sektor. Závěr práce je zaměřen na komparaci hospodářských politik Irska a Velké Británie v období globální finanční krize. V práci jsou využity metody analýzy a především komparace. Irsko i Velká Británie byly ve vysoké míře zasaženy globální finanční krizí a byly nuceny v rámci potlačování efektů krize k výrazným hospodářským opatřením. Především rozsah hospodářských opatření z pohledu Irska je vzhledem k jeho HDP velmi výrazný.
Vedoucí práce: Pavel Žamberský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses