Návratová politika EU : účinný nástroj pro řešení nelegální migrace? - Kohoutová, Žaneta (2019)
Návratová politika je nedílnou součástí migrační a azylové politiky EU. Přispívá tak k naplnění cíle spravedlivého a transparentního řízení migračních toků v EU. Návratová politika EU je založena na směrnici o navracení, která určuje pravidla pro navracení neoprávněně pobývajících státních příslušníků třetích zemí. Cílem práce je zhodnotit nastavená návratové politiky EU od vzniku návratového fondu v roce 2008 až do současnosti.