Možné dopady zhoršujících se obchodních vztahů mezi mezi Čínou a USA na světovou ekonomiku - Mazánková, Zuzana; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Jiránková, Martina, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Předložená diplomová práce se zabývá obchodním sporem mezi Spojenými státy a Čínou a jeho potenciálními následky pro světovou ekonomiku a mezinárodní společenství. Hlavním cílem diplomové práce je zhodnotit, zda zhoršující se obchodní vztahy mezi USA a ČLR mohou mít závažnější ekonomické a politické dopady pro mezinárodní společenství a světovou ekonomiku. Vedlejšími cíli je zjistit, zda lze události, které se odehrávají v obchodních vztazích USA a ČLR od roku 2018, považovat za obchodní válku, a zda je vzhledem k této situaci pravděpodobné dlouhodobé zklidnění vztahů mezi zeměmi. Práce je rozdělená do tří kapitol. První se zabývá teoretickým pohledem na protekcionismus a obchodní války, druhá pojednává o změně zahraničně-obchodní politiky po nástupu Donalda Trumpa do úřadu a průběhem událostí 2017-2019. Třetí kapitola se zabývá budoucností vztahů velmocí a následky konfliktu pro světovou ekonomiku.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses