Závislost sportovních výsledků fotbalových klubů na výši příjmů - Záruba, Filip; Král, Petr, 1979-; Bockstefel, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Prvním cílem této práce je zjistit, zda existuje závislost sportovních výsledků fotbalových klubů v evropských pohárech na výši jejich příjmů. Druhým cílem práce je zjistit závislost sportovních výsledků fotbalových klubů v evropských pohárech na výdajích na přestupy. Pokud se prokáže závislost příjmů/výdajů na přestupy na výsledcích fotbalových, tak je následně zjištěno, jak moc je silná tato těsnot mezi proměnnými. Součástí obou cílů je také určit, jaké kluby byly úspěšné a jaké neúspěšné, pokud vezmeme v potaz poměr dosažených výsledků v evropských pohárech a výši klubových příjmů a výdajů na přestupy. Závislosti mezi příjmy, výdaji na přestupy a výsledky v evropských pohárech jsou zkoumány z dat a statistik za uplynulých deset sezon. Předmětem zkoumání je pět nejprestižnějších evropských lig – anglická Premier league, španělská La Liga, italská Serie A, německá Bundesliga a francouzská Ligue 1. Výsledky klubů v evropských soutěžích jsou zkoumány prostřednictvím koeficientu UEFA. Pojmy a koncepty popsané v teoretické části práce jsou čerpány z věrohodných českých i zahraničních zdrojů. Veškerá použitá data a statistické údaje jsou čerpány z veřejně dostupných zdrojů. Využity byly především oficiální webové stránky fotbalových agentur či asociací a jimi vydané dokumenty. Tyto kompilovaná data jsou následně analyzována a poté je provedena korelační a regresní analýza k určení závislostí mezi příjmy a koeficientem UEFA. Stejné metody jsou využity také u druhého cíle práce, kde jsou zkoumanými proměnnými výdaje na přestupy a také koeficient UEFA. Po provedených analýzách jsou shrnuty veškeré důležité závěry a zjištěné poznatky.
Vedoucí práce: Petr Král
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses