Analýza konkurence společnosti Globus - Kincl, Lukáš (2019)
Cílem práce je analýza konkurenčních firem společnosti Globus ČR, k.s. v České republice. Práce hodnotí společnost a její největší hypermarketové konkurenty z pohledu silných a slabých stránek se zvláštním zaměřením na marketingovou komunikaci. Do analýzy jsou vybrány společnosti, které po obsahové a obratové stránce splňují stanovená kritéria a tyto údaje jsou veřejně přístupné. Zdrojem těchto údajů jsou nejen výroční zprávy, ale i data získaná z odborných a specializovaných serverů včetně vlastních webů hodnocených společností. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy jako je konkurence, konkurenceschopnost a popisuje metody jejich zjišťování, například Porterův model 5 sil. Současně řeší marketingovou komunikaci jako jednu z forem konkurenčního boje. Praktická část práce pak porovnává jednotlivé vybrané ukazatele s návrhem doporučení ke zlepšení v jednotlivých činnostech podniku za účelem dosažení vyšší konkurenceschopnosti.