Trendy v oblasti Big Data - Karásková, Veronika (2019)
Tato práce se zabývá analýzou vědeckých článků s cílem identifikovat aktuální trendy v oblasti Big Data a nabídnout přehled nejčastěji se vyskytujících odvětví. Mezi další cíle této práce patří definovat termín Big Data za použití různých definic získaných z odborné literatury, tento cíl je splněn v první kapitole, kde jsou popsány charakteristiky tohoto pojmu. Dále se práce zaobírá analýzou dostupné literatury v oblasti trendů Big Data s využitím metody Systematic Literature Review. Tato metoda je popsána, v dalších kapitolách je vysvětlený aplikovaný postup, výběrová kritéria pro selekci vědeckých článků a výsledky analýzy. V souladu s třetím cílem, kterým je kategorizace trendů v oblasti Big Data, jsou podle výběrových kritérií zvoleny relevantní vědecké články. Dle četnosti výskytu odvětví v publikacích je následně provedena identifikace a kategorizace celkem čtyř trendů pro oblast Big Data. Tyto trendy, které se nazývají Smart Health, Smart Cities, Chytrá výroba a Soukromí jsou jednotlivě popsány. Následuje část práce, která je věnována diskuzi limitací u provedené analýzy a doporučením pro případné budoucí práce, které by se chtěly trendům v oblasti Big Data věnovat.