Přístup k rozvojové pomoci založený na lidských právech : Případová studie Bangladéše - Mrkvičková, Jana; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Diplomová práce se zabývá přístupem k rozvojové pomoci založeným na lidských právech (HRBA) a jeho praktickými implikacemi. Tento přístup vznikl v průběhu 90. let 20. století a od té doby se k HRBA přihlásily agentury OSN, např. Unicef a vládní agentury například Dánska, Švédska nebo Velké Británie. Jednou ze zemí, kde se tento přístup uplatňuje, je Bangladéš. Bangladéš patři mezi nejméně rozvinuté země světa s lidskoprávními problémy (např. diskriminace žen, dětské sňatky apod.), které souvisejí s chudobou. Rozvojová agentura Dánska (DANIDA) je v zemi aktivní v boji proti chudobě. Za tímto účelem v zemi vede projekt HYSAWA na podporu hygieny a dodávek vody. Tím pomáhá především ženám vymanit se z chudoby, stát se ekonomicky aktivními a zajímat se o svá lidská práva. Cílem práce je zjistit možnosti a limity HRBA při poskytování rozvojové pomoci Dánskem v projektu HYSAWA.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses